Vino
Petak, Decembar 19, 2008
Бело вино
- Шардоне (фр. Chardonnay) — Бели шардоне
је вероватно најтраженије грожђе на свету. Боље успева на сиромашнијем
земљишту, али се прилагођава и другим типовима. Даје мале гроздове
танке коже. Рано цвета и зри. Данас се гаји у свакој земљи у којој се
прави вино.
- Шенин бланк (фр. Chenin blanc) — Бело грожђе, користи се за најразноврснија вина, даје обична и пенушава, сува и слатка. Гаји се највише у долини Лоаре - југозападна Француска, све до Атлантика. Има танку кожу, касно сазрева. Расте и у Јужној Африци, Калифорнији, Аустралији и Новом Зеланду. Даје дуготрајна вина, али и вина која се одмах пију.
- Црвени траминер или Клевнер (нем. Gewurztraminer или Traminer)
— Није потпуно бело грожђе грожђе, розе је, даје сува и слатка бела
вина, карактеристичног ароматичног, некако зачињеног укуса. Gewurtz
значи зачин. Пореклом је из Aldo Adiga — италијанска покрајина у којој
се говори немачки језик. Ружичаста кожа, некада жута. Гаји се и у Алзасу (Француска, део према Немачкој), Аустрији, Немачкој, Словенији, Мађарској, Чешкој и Словачкој, Румунији, у Аустралији и на Новом Зеланду.
- Ризлинг (фр. Risling)
— Постоје и слабија вина као што је Olasz и лашки ризлинг. Воли
хладнију климу. Бледа зрна са мрљама, у малим гроздовима. Касно цвета и
зри. Даје врхунска сува, полуслатка и слатка вина. Гаји се у Немачкој, Алзасу, Италији, Аустралији, САД.
- Совињон бланк (фр. Sauvignon blanc) — Грожде долине Лоаре, расте на кречњаку, песку, шљунку. Компактни мали гроздови танке коже. Рано зри. Гаји се и у Италији, Јужној Африци, на Новом Зеланду, у Аустралији и САД.
- Семилон (фр. Semillon) — Даје сјајна слатка вина и високо квалитетна сува. Има велика зрна и танку кожу. Тражи специфичне климатске услове. Расте у Бордоу у Француској, Чилеу, Аустралији, САД, Јужној Африци.
Dodaj komentar