Vino
Petak, Decembar 19, 2008
Врсте вина
Црвено вино
- Каберне Совињон (фр. Cabernet Sauvignon) — Ово је најпопуларније грожђе на свету кад је производња црвеног вина у питању. Гаји се у Бугарској, Чилеу, Аустралији, Калифорнији, јужној Француској. Има мала плаво-црна зрна са дебелом кожом, касно олиста и касно сазрева.
- Мерлот (фр. Merlot) — Од овог грожђа се прави најскупље црвено вино на свету — Chateay Petrus. Гаји се у Бордоу, има велика зрна са танком кожом, укус има трагове боровнице и менте.
- Небиоло (итал. Nebbiolo) — Даје врло комплексна црвена вина, успева на кречњачком земљишту, на већим висинама, највише у северозападној Италији. Врло тамне боје, касно сазрева. Неббиа на италијанском знаци магла.
- Пино ноар (фр. Pinot noir)
— Од овог грожђа се прави чувени бургундац. Успева на кречњачком
земљишту источне Француске. Ово је „свети грал“ произвођача у многим
земљама. Има танку кожу црне боје и густе, густе гроздове. Поред
Француске, гаји се и у Аустралији, на Новом Зеланду, у Јужној Африци, Италији, Румунији, САД.
- Ширак или Шираз (фр. Syrah или Shyraz) — Древно црно грожђе са Средњег истока. Гаји се на граниту, кречњаку и песку у долини Роне (Француска), у Калифорнији и Аустралији.
Плаво-црне боје, има мала зрна и дебелу кожу. Релативно рано сазрева.
Даје високе приносе, па произвођачи, ако желе виши квалитет, морају да
га контролишу и смањују.
- Санђовезе (итал. Sangiovese) — Ово грожђе се гаји по целој Италији, као и у Аргентини и Калифорнији. Расте на кречњаку, али и на глини, споро и касно сазрева, подложно је оксидацији. Најбоља врста је Санђовезе пиколо.
- Нови божоле (фр. Beaujolais nouveau) — веома младо француско вино, које се пије тек шест недеља након бербе
Dodaj komentar