Vino

Utorak, Decembar 23, 2008



Tvrdoško crnoGeografsko poreklo: Petropavlovsko polje, Trebinje, istočna Hercegovina

Tip vina: Crveno suvo vino

Sortni sastav: Vranac

Način proizvodnje: Proizvodi se na tradicionalan način. Vrenje i odležavanje se odvija u velikim hrastovim bačvama u starim manstirskim podrumima. Na način starih hercegovačkih vinara grožđe se dugo ostavlja da odležava na komini, kako bi Vranac iznedrio što više bojenih i taninskih materija, koje vinu daju upečatljivu strukturu i punoću.

Karakteristike: Kao pravo čedo hercegovačkog podneblja, ovo vino pleni izrazitom bojom purpura, upečatljivim ekstraktom, voćnom aromom i ukusom koji podseća na zrele višnje i smokve. Punoća i izuzetno osvežavajuće kiseline daju mu snažnu energiju i neograničene mogućnosti za slaganje sa hranom.

Idealno se slaže sa dimljenim i sušenim mesom, zrelim punomasnim sirevima, sirevima iz ulja, svim vrstama dimljene ribe, jeguljom na žaru, svim vrstama pečenja, a naročito sa jagnjetinom ispod sača. Izvanredno se slaže sa mesom sa roštilja. Posebno ga preporučujemo sa specijalitetima od džigerice. Probajte ga obavezno sa džigericom u slanini ili u kombinaciji sa slaninom i suvim šljivama.

Posluživanje:
Služiti isključivo na sobnoj temperaturi. Preporučujemo dekantiranje.

Ovo vino je rađeno i u specijalnim serijama kao zvanično vino predsednika Republike Srpske dr Milana Jelića i predsednika Vlade Republike Srpske g.Milorada Dodika.
Autor vino (Generalna) :: comment (0)

Dodaj komentar

Dodaj komentar





Zapamti me