Vino

Petak, Decembar 26, 2008

JAGNJEĆI BUT-na mediternski način
   
Sastojci:

- 1kg jagnjećeg buta (bez kosti)
- 30 gr pinjola
- 40gr zelenih masina bez koštice
- 2 čena sitno seckanog belog luka
- 2 glavice krupno sečenog crnog luka
- 4 suve smokve
- 200 ml crnog vina
- 300ml supe (od goveđe kocke)
- so, biber,limun, seckani ruzmarin i timijan


   
Priprema:

But operite, ocedite, namažite solju i biberom. Unutrašnji deo buta premažite izmešanim: kratko proprženim i iseckanim pinjolama, iseckanim maslinama, narendanom limunovom korom, belim lukom i začinskim biljem, a meso zatim urolujte i ušijte ili povežite.

But pecite u zagrejanoj rerni na 2200C oko 30 minuta pa dodajte oko mesa crni luk i smokve, nalijte vinom i supom i pecite još 60 minuta na 1800C. Sos u kome se meso peklo, zajedno sa lukom i smokvama, ispasirajte, začinite po potrebi i još kratko prokuvajte. Pečenje i sos služiti toplo.

Uz ovu vrstu jela idu harizmatična vina:

Trijumf Nior-Aleksandrović-Topola-Oplena

Tvrdoški Vranac-Manastir Tvrdoš-Trebinje

Vranac-Rubin -Kruševac

Autor vino (Generalna) :: comment (0)

Dodaj komentar

Dodaj komentar





Zapamti me